Project Description

“Mooi Foundation en AZC: Gezond eten stimuleren

Iedereen weet dat het eten van groeten en fruit belangrijk is voor je gezondheid. Maar helaas hebben niet alle mensen makkelijk toegang tot gezonde producten. Soms ontbreekt de kennis over wat wel en niet gezond is, maar vaak is het ook een kwestie van budget. Een gezond product kost vaak evenveel of zelfs meer dan een ongezond product. Ter vergelijking: 1 kilo kiwi’s voor zo’n €4,30 en voor datzelfde geld koop je 20 frikandellen.

MOOI Foundation zet zich ook in voor lokale initiatieven en mensen die het moeilijk hebben. In het asielzoekerscentrum (azc) van Maastricht wonen momenteel 650 asielzoekers in diverse woonunits geschikt voor 7 tot 10 personen. De asielzoekers zijn zelf verantwoordelijk voor hun maaltijd en uit een onderzoek dat begin dit jaar uitgevoerd is door studenten van de Hotel Management School Maastricht is gebleken dat een grote groep bewoners van het azc relatief ongezond eet.

Wekelijks vers fruit voor iedereen

MOOI Foundation wil graag een steentje bijdragen aan het stimuleren van ‘gezonder eten’. De MOOI Foundation schenkt dan ook via Scharis groente en fruit, wekelijks heerlijk vers fruit aan de bewoners van het azc in Maastricht. Het fruit wordt tijdens gezondheidsvoorlichtingen, Nederlandse les en trainingen ‘kennis van de Nederlandse maatschappij’ aan bewoners aangeboden. Ook tijdens kinder- en sportactiviteiten wordt het fruit aangeboden. Dit stimuleert en helpt de bewoners van het azc om gezonder te eten. Tevens worden zij middels deze traktatie gestimuleerd om deel te nemen aan onder andere gezondheidsvoorlichtingen.

Blije gezichten

mooi foundation fruit

azc maastricht

Op 7 juni is het eerste fruit geleverd. Zowel de volwassenen als de kinderen hebben erg positief gereageerd op het fruit. “De azc vrijwilligers van de activiteiten hebben het fruit klein gesneden en de kinderen vonden het helemaal geweldig! Echt top! Het fruit vervangt hiermee het snoepje waar zij normaal altijd naar vragen. Super!”, zegt Manon Reubsaet van de directie Opvang & Begeleiding COA. Bewoners van het azc zijn de MOOI Foundation ontzettend dankbaar. Ook de medewerkers van het azc zijn erg blij met dit initiatief. Want gezond eten bevordert ook de lichamelijke- en mentale gesteldheid van de bewoners van het azc. Hoe mooi is dat!