Project Description

“Mooi Foundation en Stichting Rajori: een unieke samenwerking

Mooi Foundation geeft medische studenten in West Papua[1], Indonesië, via Stichting Rajori de kans om te studeren. Studenten die het zelf niet (volledig) kunnen betalen. Hoe is die samenwerking ontstaan? John Sawor, een van de chirurgen van Mooi, vormt de link. Zijn vader, Zacharias Sawor, streed voor een onafhankelijk West Papua en dreigde vermoord te worden door het Indonesische leger. In 1968 kregen hij en zijn gezin politiek asiel in Nederland: John was toen drie jaar oud. Eenmaal in het veilige Nederland stichtte hij stichting Rajori. Het werd zijn droom om de levensomstandigheden van de oorspronkelijke bevolking, de Papoea’s, te verbeteren. Voor John is de samenwerking tussen Mooi Foundation en Stichting Rajori eentje die hem persoonlijk raakt: ‘’Op deze unieke manier draag ik mijn steentje bij aan het verbeteren van de situatie in West Papua. En aan de droom van mijn vader.’’

Stichting rajori papua

Medisch noodhulp team Port Numbay

Armste provincie van Indonesië

West Papua heeft de grootste goud- en kopermijn ter wereld en bezit de meeste grondstoffen van Indonesië. Toch is het de armste provincie van Indonesië: 24% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De huidige president van Indonesië Widodo belooft meer economische voorspoed. Helaas profiteert slechts een kleine Papoea-elite daarvan en de vele Indonesische migranten in de provincie. Stichting Rajori zet zich juist in voor de allerarmsten; vaak Papoea’s die hun kinderen een betere toekomst willen geven.

‘’Mooi dat ik de droom van mijn vader op deze manier kan voortzetten.’’ – John Sawor, plastisch chirurg bij MOOI.

Slechte gezondheidszorg

De gezondheidszorg in West Papua is ver beneden peil vergeleken met de rest van Indonesië. Het enige grote overheidsziekenhuis staat in de hoofdstad en stamt nog uit de Nederlandse koloniale tijd. Er zijn goed geoutilleerde ziekenhuizen, maar die zijn vaak particulier en dus niet voor iedereen te betalen. Hoe kleiner de dorpen, hoe slechter de gezondheidszorg.

De statistieken zijn dan ook alarmerend: West Papua heeft de laagste levensverwachting in Indonesië en de hoogste zuigelingen-, kinder- en moedersterfte[2]. Een voorbeeld: 40% van de baby’s worden in Papua geboren met hulp van een gezondheidsmedewerker, in Jakarta is dat 99%. In Jakarta overleden 22 op de 1000 baby’s, in West Papua waren dat 64 baby’s. [3]

Hoe helpt Mooi Foundation?

Stichting Rajori steunt voornamelijk studenten voor schaarste beroepen; zo is er o.a. een schrijnend gebrek aan kundige artsen. Samen met de Mooi Foundation steunt Rajori geneeskundestudenten die na hun studie de gezondheidszorg in West Papua verder willen verbeteren. Daarnaast werken deze studenten vaak als vrijwilligers in noodhulpteams onder begeleiding van kundige artsen. Die noodhulp komt – helaas – vaak voor: er zijn regelmatig militaire conflicten in West Papua met als gevolg duizenden vluchtelingen die geen toegang hebben tot reguliere zorg. Ze zijn afhankelijk van deze mobiele medische teams.

Kundige artsen hard nodig

Met behulp van Mooi Foundation kunnen we medische studenten helpen tijdens de laatste fase van hun studie: de eindstage of het afstuderen. Dat laatste is erg duur in Indonesië. Veel Papoeastudenten haken daardoor voortijdig af omdat hun ouders dit niet kunnen betalen. Zonde natuurlijk. Want kundige artsen zijn hard nodig! In 2022 leverde Mooi Foundation een financiële bijdrage en in 2024 doneren wij opnieuw €1000 aan de stichting voor Geneeskunde studenten.

Daarnaast steunen we met behulp van Mooi Foundation medische noodhulpteams die eerste hulp verlenen aan Papoea’s op de vlucht voor het Indonesische leger. Voor deze vluchtelingen is deze hulp een zaak van leven of dood. Mooi dat we samen met de Mooi Foundation het verschil kunnen maken!

Meer informatie over Stichting Rajori vind je op www.rajori.nl

[1] Met West Papua worden de 2 provincies van Indonesië bedoeld: Papua en West Papua.

[2] https://hapin.nl/kindersterfte-papua-hoogste-ter-wereld/

[3] https://www.eastwestcenter.org/system/tdf/private/ps073-1.pdf?file=1&type=node&id=35252