Project Description

“HAAR MORGEN BEGINT VANDAAG

MOOI foundation steunt de strijd van de PANZI foundation om een einde te maken aan het gebruik van verkrachtingen als oorlogswapen.

Verkrachting als oorlogswapen

Seksueel geweld is een groot probleem in Oost-Congo. Hoewel de burgeroorlog officieel eindigde in 2003, domineren geweld en instabiliteit nog steeds het leven van de bevolking. Tientallen jaren van vechten, waarbij verkrachting als oorlogsmethode gebruikt wordt, hebben een klimaat gecreëerd waarin seksueel geweld wijdverbreid is. Het verkrachten van vrouwen wordt tussen groeperingen gebruikt om gemeenschappen de destabiliseren en de demoraliseren en blijkt als wapen tijdens deze jarenlange oorlog effectief. In de afgelopen jaren is het profiel van slachtoffers van verkrachting veranderd en omvat tegenwoordig ook een toenemend aantal kinderen.

Verkrachting en genitale verminking is niet alleen dramatisch voor de vrouwen, ook worden familieverbanden en sociale en economische structuren vernietigd. Dr. Denis Mukwege stelt deze misdaden aan de kaak, maar de Congolese regering blijft ze ontkennen. De Panzi foundation,door Mukwege opgezet, steunt vrouwen die slachtoffer geworden zijn van deze misstanden. Mukwege heeft meerdere moordaanslagen overleefd en wordt voortdurend beveiligd. Hij strijdt onvermoeibaar aan de zijde van de vrouwen om een einde te maken aan deze onaanvaardbare wreedheden.

Wie is dr. Denis Mukwege.

https://youtu.be/4gTjysqFav0

Denis Mukwege werd in 1955 geboren in voormalig Belgisch Congo. Hij studeerde medicijnen in Bujumbura Burundi, waarna hij zich in Frankrijk specialiseerde tot gynaecoloog. Op 5 oktober 2018 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Mukwege begon zijn werkzaamheden in 1998, kleinschalig in een afgelegen dorp in de bush. Toen hij steeds meer verkrachte vrouwen moest behandelen, besloot hij om een speciaal hospitaal op te zetten. Inmiddels heeft hij zijn eigen ziekenhuis ten zuiden van de plaats Bukavu.
In het Panzi ziekenhuis voert Mukwege tot wel tien hersteloperaties per dag uit op de vagina’s van vrouwen die op brute wijze zijn verkracht, wat regelmatig gebeurt tijdens het slepende conflict in het Afrikaanse land Congo.

Het Panzi model

Het holistische zorgmodel van het Panzi-systeem biedt overlevenden van seksueel geweld medische, psychologische, juridische en sociaaleconomische ondersteuning. Toegang tot medische en psychologische zorg helpt overlevenden om te genezen. Juridische bijstand en sociaaleconomische ondersteuning, zoals beroepsopleiding, stellen hen in staat te re-integreren in de samenleving. Alles bij elkaar zorgt voor het welzijn van individuen en komt de samenleving als geheel ten goede, aangezien overlevenden terugkeren om bij te dragen aan de samenleving en de economie.“We can’t just treat the finger or the ear,” zegt Mukwege. “We have to see the person as an entire whole.”

Het MOOI foundation model

Welliswaar van een totaal andere orde, maar naast het werk in de MOOI kliniek met focus op cosmetiek zijn onze MOOI plastisch chirurgen experts in de reconstructieve chirurgie en zien zij in hun dagelijks werk ook mensen die reconstructieve chirurgie behoeven in hun praktijken in de ziekenhuizen in Limburg.

Daarnaast geloven wij bij MOOI, dat je mooi voelen niet alleen met je uiterlijk te maken heeft. Je bent als persoon natuurlijk meer dan alleen je buitenkant.

De persoon als geheel zien, dat is ook waar wij voor staan. De MOOI foundation gelooft dat als je goed doet, je je ook een stukje beter voelt. En als je je beter voelt dan straal je dat ook uit. En als je straalt, dan ben je per definitie mooi. Soms zit het in deze kleine dingen.

En daarom dragen wij graag bij door voor elke behandeling bij MOOI kliniek een deel te doneren aan de Panzi foundation. Zo doe jij vanzelf iets goeds voor iemand anders en dat moet toch goed voelen?

We hopen hiermee een kleine bijdrage te kunnen leveren aan de strijd die dr. Denis Mukwege voert!

Voor meer informatie over de panzi foundation.